Placek ucierany ze śliwkami


To ciasto to tradycja w mojej rodzinie, przekazywana z babci na mamę, z mamy na córkę. Zawsze się udaje, robi się go bardzo szybko i jest przepyszne. Teraz co prawda nie sezon na świeże śliwki, ale znakomicie zastępują je mrożone. To ciasto jest też pyszne z morelami, co można wypróbować już za parę miesięcy :)

Przepis:

4 jajka
20 dag cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
10 dag masła lub margaryny
1/2 owoców śliwek lub moreli

W wykonaniu tego ciasta podstawą jest kolejność. Najpierw ucieramy żółtka z 2 łyżkami wody i cukrem. Topimy tłuszcz. W tym czasie ubijamy pianę z białek (można dodać trochę soli aby lepiej się ubiło). Na żółtka wylewamy pianę, wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, na to wszystko wlewamy dość gorący stopiony tłuszcz. Delikatnie mieszamy i wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na cieście układamy ciasno połówki śliwek lub moreli do góry otworkiem :).

Pieczmy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

About these ads

~ - autor: cooking4us w dniu Kwiecień 3, 2011.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: