Ciasto czekoladowe z chili i polewą wiśniową


Ciasto jest mocno czekoladowe :) Aż 3 gorzkie czekolady w środku z dodatkiem chili i wiśniami tworzą cudowne połączenie. Najlepiej ciasto smakuje na ciepło. Robi i piecze się szybciutko, także można go spokojnie przygotować na godzinę przed przyjściem gości.

Przepis:
3 tabliczki gorzkiej czekolady (nie musi być Lindt)
kostka margaryny Kasi
szklanka cukru
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki mąki

Czekolady z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej lub zwyczajnie w rondelku na małym ogniu, często mieszając. Ubić 5 całych jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć obie masy, dodać mąkę, chili i proszek do pieczenia. Wylać na formę do pieczenia – małą (ok. 20 cm srednicy). Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut, temperatura 170 stopni. Po wyjęciu udekorować konfiturą wiśniową (najlepiej oczywiście własnej produkcji). Podawać na ciepło. Jesli ktoś lubi można jeszcze ubic trochę śmietany kremówki do podania.

About these ads

~ - autor: cooking4us w dniu Wrzesień 20, 2011.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: