Ciasto mandarynkowe bez mąki


Jakoś nie mam szczęścia do przepisów Nigelli, ale tym razem postanowiłam spróbować ciasto mandarynkowo migdałowe. Ciasto wyjątkowo proste w wykonaniu, a do tego dietetyczne, bo bez mąki i tłuszczu. Aromat mandarynek dla wielbicieli tych owoców niepowtarzalny :)

Przepis:

4 duże lub 6 mniejszych mandarynek gotujemy 2 h, następnie studzimy
6 jajek
250g zmielonych migdałów
250g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
lody lub polewa biała

Wystudzone mandarynki miksujemy ze skórą, ewentualnie wyciągamy pestki. Dodajemy jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do  uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w okrągłej tortownicy o średnicy ok 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura 190 stopni, piec około 1h. Pychotka :)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Luty 27, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: