Zupka krem z porów i ziemniaków


Dzisiaj na obiadek była zupka- krem z ziemniaków i porów. Może wyglądu nie ma najpiękniejszego, może kolor nie jest godny podziwu, ale za to smak jest mniam mniam :)

Przepis na zupkę krem:
Gotujemy wywar z mięsa lub warzyw (jeśli z warzyw można jeszcze dodać kostkę bulionową). W wywarze powinien być por, cebula, marchew, pietruszka i kawałek selera. Dodajemy do niego 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę. Następnie 2 pory smażymy na masełku (białe i częściowo zielone części) dodajemy do nich zioła prowansalskie. Usmażone pory dodajemy do zupy i teraz czas na przyprawy: sól/ wegeta, pieprz, papryka słodka, curry, gałka muszkatołowa, czosnek. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy szklankę mleka wymieszaną z ok. 1/4 l śmietany. Odstawiamy zupkę i czekamy aż trochę ostygnie, wtedy miksujemy. Można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, paluszkami serowymi…

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Marzec 6, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: