Tartaletki z porem i serem brie


Tartaletki z porem polecam jako przekąskę do wędlin, sałatek, galaretek… Są zawsze na moim stole świąteczno- imprezowym. I znikają zaraz gdy się pojawią, bez względu na to, ile ich zrobię. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, jeszcze ciepłe.

Ciasto:

 

200 g mąki

100 g masła

1 jajko

sól

3 łyżki wody

1 roztrzepane jajko do smarowania ciasta

Nadzienie:

50 g masła

3 mniejsze (2 duże) pory – tylko białe części

1 op. sera brie (150-200 g)

1 jajko

1/2 szklanki gęstej śmietany

zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przesiać mąkę do miski, dodać sól i schłodzone masło. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, włożyć na 20 min. do lodówki.

Nadzienie: pory pokroić, udusić na maśle aż do odparowania płynu, dodać zioła (ja użyłam tylko suszonych ziół prowansalskich). Zdjąć z patelni do ostygnięcia.

Ser brie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość 3-4 mm lub po prostu wyklejamy małe foremki do tartaletek. Do każdej tartaletki dajemy pora i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Marzec 10, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: