Kuskus wegetariański


Kuskus z warzywkami na lekki obiadek dla Rodzinki :) Szczególnie letni czy wiosenny. Jest bardzo kolorowy i zdrowy bo mnóstwo w nim warzyw, przypraw, a praktycznie zero tłuszczu. Można więc nawet stosować w dietach.

Przepis:
puszka pomidorów pelati
papryka czerwona
2 cebule
3 ziemniaczki pokrojone w kostkę
cukinia
puszka cieciorki
15 dag zielonej fasolki
2 ząbki czosnku
2 łyżki rodzynek
łyżka soku z cytryny
połowa szklanki soku pomidorowego lub odrobina koncentratu pomidorowego

Gotujemy bulion- ok. 1/2 litra i zalewamy nim całe opakowanie kuskusu (40dag). Zostawiamy aż kuskus napęcznieje. Gotujemy sos z pomidorów pelati i warzyw pokrojonych w kostkę: cebule, ziemniaki, papryka, cukinia… Dodajemy te z fasolkę, cieciorkę i starte ząbki czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim i odrobiną chili. Dusimy sos ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie. Dajemy sos na kuskus, ozdabiamy listkiem kolendry. Pyszotka, po której oponki nie rosną ;)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Marzec 13, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: