Oscypkowe koszyczki


To danie dość pracochłonne, ale za to wyjątkowo efektowne, a do tego pyszne. Idealne na przyjęcie jako przekąska, do wina czy drinka. Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić bałaganu w kuchni aby je przygotować. A najlepiej mieć pomocnika takiego jak ja :)  Najtrudniejsze jest zrobienie samych koszyczków, ale już po pierwszym podobno dochodzi się do wprawy. Najlepiej podawać koszyczki zaraz po zrobieniu.

Oscypkowe koszyczki z pomidorami suszonymi

Składniki (na około40 porcji):
3/4 dużego oscypka (lub podobna ilość parmezanu)
225 ml ramy do ubijania (lub śmietanki kremówki z łyżeczką żelatyny)
60 g serka typu Philadelphia
50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli i pieprzu
kilka kropel soku z cytryny
ok. pełnej łyżeczki przyprawy Kamis z serii Specialite „Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem”lub pół łyżeczki suszonej bazylii i odrobina świeżego czosnku
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce na średnichoczkach. Nagrzać patelnię z teflonową powłoką. Nakładać po łyżce sera na gorącą patelnię. Gdy ser się rozpuści i zacznie brązowiećna brzegach, łopatką zdjąć placuszek, ułożyć na dłoni ubranej wrękawicę kuchenną (pobrudzi się od tłuszczu, więc nie używajcie tej ulubionej). Serowi nadać kształt, owijając placuszek na dnie małej szklaneczki lub (najwygodniej) okrągłej części tłuczka z moździeża. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić, połączyć z kremowym serkiem, pomidorami i przyprawami. Doprawić do smaku. Nadzienie przechowywać w lodówce, napełnić miseczki musem (za pomoca rękawa kuchennego lub woreczka z odciętym rogiem) przed samym podaniem. Wierzch ozdobić połówką oliwki, szczyptą oregano lub suszonym pomidorkiem.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Marzec 18, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: