Szarlotka z orzechami


Dobra szarlotka musi mieć duuużo jabłek w środku, a jeśli ma jeszcze skarmelizowane orzechy, to ciasto jest ciekawym połączeniem słodkiego owoca i lekko gorzkawych orzechów. Ciasto robi wrażenie, choć piecze się go ok. 2 h. Ale na szczęście Włodek nad nim popracował :)

Przepis na ciasto:
50 dkg mąki
30 dkg masła
15 dkg cukru
2 żołtka
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

Ze składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.

W tym czasie robimy masę orzechową z 30 dkg orzechów włoskich, 10 dkg masła, 10 dkg cukru i 2 łyżek miodu. Orzechy posiekać i całą masę podgrzać ok. 5 minut w rondelku.

Masa jabłkowa: 2kg kwaśnych jabłek (najlepsze są renety), 2 łyżki mąki ziemniaczanej i rodzynki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , jeśli mają za dużo wody to odcedzić. Podgotować jabłka z mąką i rodzynkami.

Upiec 3 placki z ciasta kruchego- najlepiej ścierać je na tarce i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Na 3 placek położyć masę orzechową i tak samo upiec. Ciasto przekładamy warstwami: 1 -a to ciasto kruche i połowa masy jabłkowej, znowu kruchy placek i pozostała część masy jabłkowe. Na koniec ciasto z masą orzechową. Ciasto najlepsze jest na 2-i dzień.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Marzec 20, 2011.

Jedna odpowiedź to “Szarlotka z orzechami”

  1. szkoda że nie mogłem go spróbować. Kusił mie cały dzień !!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: