Muffinki z zielonymi oliwkami i parmezanem


Muffinki tak zwane wytrawne, jako dodatek do dania albo na przykład niedzielne śniadanko. U nas były dzisiaj rano do kawy cappuccino. Wykonał je Włodziu, a zjedliśmy wszyscy:)
Przepis prosty, nie ma wielu skomplikowanych składników, oprócz dobrych oliwek warto zainwestować jednak w dobry parmezan. Mnie się udało dzięki prezentowi od Judytki wykorzystać do przepisu oryginalny włoski parmigiano :) małe robi różnicę …

Przepis:

375 g mąki (u nas razowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g startego parmezanu
sól
2 jajka
250 ml (szklanka) mleka
125g stopionego masła
175g pokrojonych zielonych oliwek

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i parmezanem, solą, a w drugiej mleko z jajkami i stopionym masłem. Mieszamy zawartości dwóch misek i dodajemy oliwki. Mieszamy aż do połączenia składników. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, ciasto wkładamy do foremki muffinkowej i pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Kwiecień 17, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: