Ryba po azjatycku ryżem basmati


Ostatnio w Warszawie odwiedziliśmy restaurację hinduską http://www.namasteindia.pl/.

Curry, które tam jadłam było tak pyszne, że zapałałam nieodpartą chęcią ugotowania jedzonka jak w Indiach. Kupiłam garam masala, curry, ryż basmati, filety z dorsza i w ostatni weekend zabrałam się do pracy.

Przepis:
ok. 1/2 kg filetów z dorsza
puszka pomidorów pelati
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 listki limonki kaffir (do kupienia w sklepach Kuchnie świata)- niekoniecznie
odrobina startego imbiru
łyżeczka curry
2 łyżeczki przyprawy garam masala
sól
pasta curry ostra
pół opakowania śmietany

Na oleju z odrobiną masła smażymy cebulę, czosnek,  posiekane liście limonki, imbir, curry i inne przyprawy. Dodajemy pomidory. Dusimy ok. 39 minut, na koniec dodajemy śmietanę. Na osobnej patelni smażymy kawałki dorsza posypane wegetą i oprószone mąką. Podsmażonego dorsza dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze ok. 20 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Podajemy ryż z rybą i sosem.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Kwiecień 18, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: