Ciasteczka kruche


Ciasteczka robimy zawsze na Swięta Bożego Narodzenia i Wielkanocne. Dzieci, a teraz młodzież przychodzi z koleżankami, znajomymi i robimy wielki bałagan w kuchni. Często ciasteczka nie doczekują do świąt, ale i tak jest niezła zabawa. W tym roku piekła Aga z Blanią, Ania, Julka i ja. Najwięcej napracowała się Aga, więc duży szacunek dla jej cierpliwości przy baaardzo kruchym cieście.

Przepis:

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrabiamy kruche ciasta, na ok 1 h dajemy do lodówki. Przygotowujemy ozdoby do ciasta: polewy, rodzynki, płatki migdałowe, kokos, różne kuleczki,  specjalne pisaki do ozdabiania, cukier puder, dżem np wiśniowy.

Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy różne kształty, pieczemy w 180 stopniach ok. 7 minut. Lekko ostudzone polewamy polewą i ozdabiamy wg inwencji :)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Kwiecień 19, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: