Galaretki mięsne lub łososiowe


Bardzo lubię galaretki. Najbardziej polane octem. Wiem, że bardziej elegancko jest wycisnąć na nie cytrynkę, ja jednak uwielbiam ten kwaśny smak octu spirytusowego. Moje galaretki są bardzo proste w wykonaniu i naprawdę pyszne. Ostatnio zrobiłam także galaretki z łososia i były równie smaczne jak z kurczaka.

Przepis:

2 małe piersi z kurczaka
marchewka
kawałek selera
pietruszka
wegeta, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
6 łyżeczek żelatyny na 1 l wywaru
kukurydza
marynowana papryka albo pieczarki
rucola

Gotujemy mięso z warzywami. Następnie wyjmujemy z niego wszystko i cedzimy wywar na sicie. Do ok 1 litra wywaru dajemy żelatynę i gotujemy aż się rozpuści. Nie zagotowujemy! W tym czasie gotujemy 2 jajka. Filiżanki lub kokilki, w których będzie tężała galaretka smarujemy olejem lub oliwą, aby łatwo było je wyjąć. W każdej układamy plasterek marchewki, jajka, pieczarki, trochę kukurydzy i listek rucoli. Dajemy pokrojoną pierś z kurczaka i zalewamy wywarem z żelatyną. W ten sam sposób robimy galaretkę z łososia (1 filet). Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajmy z cytrynką i octem :)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Kwiecień 19, 2011.

Odpowiedzi: 2 to “Galaretki mięsne lub łososiowe”

  1. Idealne na zakąskę na imprezie. :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: