Sernik kokosowy z gruszkami


Serniczek iście świąteczny, dostojny, elegancki i smakowicie się prezentujący. Pracochłonny, z dodatkiem kokosu i uwielbianej przeze mnie śmietanki kokosowej. Przyznam się, że zapomniałam dodać do niego 6 ubitych białek przez nieuwagę. Na usprawiedliwienie dodam, że równocześnie robiłam babkę czekoladową, mazurka i sałatkę jarzynową. Pomimo tego nietrzymania się przepisu, serniczek wyrósł, a białka znalazły się w babce czekoladowej, nie szkodząc jej ani trochę.

Przepis:

Spód:

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
1 łyżka mleka
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na ok 1/2 h do lodówki. W tym czasie robimy masę serową:

750 ml mleka kokosowego gotujemy na małym ogniu z 2 łyżkami cukru, aż zredukuje się do gęstego płynu w ilości około 1/2 szklanki (ok 40 minut). Ucieramy 1 kg sera President na serniki tłustego z 6 żółtkami, 1/2 szklanką cukru pudru, torebką budyniu waniliowego. Gdy mleko kokosowe się ugotuje, studzimy je i dodajemy do masy razem z 6 białkami ubitymi na sztywną pianę. By the way, Thanks God za cudowny mikser Kenwooda i jego genialną końcówkę , która ubija pianę bez wysiłku  w 2 minuty.

Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wstawiamy tortownicę z rozwałkowanym spodem na 10 minut. Wyjmujemy, wlewamy masę serową, na której układamy gruszki pocięte w cienkie plasterki. Ja użyłam takich z puszki w tzw. lekki syropie czyli ulipkowatym sosiku ;)

Na wierzch sypiemy kruszonkę: 50 g miękkiego masła, 1/4 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki wiórków kokosowych i 4 łyżki cukru pudru. Kruszonkę wcześniej wyrabiamy paluszkami w misce. Ciasto z gruszkami i kruszonką na wierzchu wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Temperatura 175 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i tak studzimy sernik. Wystudzony powinien poleżakować jeszcze około 12 godzin – czyli najlepiej jedną nockę spędzić w zimnie. Aż skruszeje ;)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Kwiecień 24, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: