Lasagne z warzywami i sosem beszamelowym


Lazania czyli lasagne to ulubiona klasyka włoskiej kuchni. Można ją przygotować zarówno z mięsem, jak i ze szpinakiem, grzybami czy tak jak dzisiaj, z warzywami. Niezależnie od tego, czym przełożymy płaty makaronowe, ryzyka niepowodzenia nie ma. Połączenie sosu pomidorowego, beszamelowego, startego sera i makaronu zawsze będzie warte grzechu, czyli tych setek kalorii, które są w środku :)

Lasagne z warzywami:
ugotowany al dente brokuł i 1/2 kalafiora
usmażone 2 cebule i kilka pieczarek
plaster łososia
ser pleśniowy
ok. 20 dag sera żółtego
ok. 12 płatów lazanii podgotowanych w osolonej wodzie

Przygotowujemy dwa sosy: beszamelowy wykonujemy z 3 łyżek masła lekko podsmażonego z 3 łyżkami mąki, a następnie zalanych ok. 1/2 l mleka i dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Gotujemy, aż zgęstnieje. Drugi sos to 3-4 pomidory z puszki lub świeże sparzone i obrane ze skórki + koncentrat pomidorowy, ewentualnie trochę czuszki czy innej ostrej papryki lub pasty curry. Farsz mieszamy na ciepło: brokuła, kalafior w cząstkach, pieczarki, cebulę i łososia oraz ser pleśniowy. Ser ślicznie nam się roztopi :)

Do formy do zapiekania dajemy kolejno: odrobinę sosu beszamelowego, płaty lazanii, farsz, sos pomidorowy, ser żółty. Powtarzamy te warstwy, kończąc na plastrach makaronowych i startym serze. Przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Maj 3, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: