Drożdżówki cynamonowe


Drożdżówki idealne na śniadanie. Wspaniale smakują z kawą, w deszczowy i melancholijny niedzielny poranek. Uwielbiam ten zapach i oczekiwanie, aż ciasteczka się upieką. Ciasto zrobiłam wczoraj, a dzisiaj rano dokończył je Włodek. W oczekiwaniu na drożdżówki zgłodnieliśmy i zjedliśmy jeszcze ciepłe :) W sumie 6 sztuk !!!

Przepis na drożdżówki cynamonowe:

3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 szklanka letniego mleka
1/4 szklanki roztopionego masła
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli

Zagniatamy ciasto dość długo , aż będzie miało szklistą konsystencję. Wstawiamy do lodówki na noc.

Rano wyjmujemy z lodówki i przygotowujemy nadzienie: 1 i 1.2 łyżki cynamono, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki rodzynek i 1.2 szklanki suszonej żurawiny. Mieszamy.

Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy roztopionym masłem, dajemy nadzienie. Zwijamy w rulon jak roladę i kroimy na plastry ok. 2,5 c,m szerokości. Smarujemy je oliwą i wkładamy na piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 25 minut.

W tym czasie robimy krem do smarowania: mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z ok połową opakowania serka Philadelphia, odrobiną soli , cukru waniliowego, łyżką soku z cytryny i 25 g roztopionego masła. Mieszamy aż masa będzie gładka. Po wyjęciu drożdżówek z piekarnika czekamy ok 5 minut i smarujemy je z wierzchu kremem.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Maj 15, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: