Zupa z soczewicy i szpinaku


Zupka powstała na wyraźne życzenie Julii. Od jakiegoś czasu miała ochotę na zupę z soczewicy. Nasz dotychczasowy przepis na taką zupę to czerwona soczewica, pieczarki, mini kukurydze i mleko kokosowe. Tym razem postanowiłam wypróbować coś nowego i znalazłam… w książce Jamiego Oliviera. Jego proste przepisy i pozytywna kuchnia są mi bliskie. Ważne, aby lubić to co się robi i wkładać w to serce. Nie stresować się niepotrzebnie czy uda się czy nie uda, nie przejmować, że nie mamy jakiegoś składnika. Kombinować i kreatywnie p0dchodzić do gotowania. Komponować smaki jak muzyk komponuje piosenkę…

Zupa z soczewicy i szpinaku:

30 dag czerwonej soczewicy
20 dag świeżego szpinaku
ok. 10 pomidorków koktajlowych
rosół na bazie mięsa lub kostki rosołowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
duża marchew
ostra papryczka chili lub szczypta ostrego curry
imbir do smaku
śmietana lub mleko kokosowe

Do rosołu wsypujemy soczewicę, cebule pokrojone w kostkę, 2 ząbki czosnku, marchew pokrojoną w plasterki i pomidorki przekrojone na pół. Gotujemy do miękkości, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir, curry, paprykę słodką, można dać też bazylię,  świeżą lub suszoną. Gotujemy około 30 minut, na końcu wsypujemy świeży szpinak i śmietanę. Gotowe :)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Maj 15, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: