Makaronowe kokardki z tuńczykiem


Dzisiaj aż 3 wpisy, bo jutro zaczyna się kolejny pracowity tydzień :) Praca, kurs japońskiego, dom, sen. Czasem nie otwieram już komputera, gdy moja głowa pęka od znaków hiragany i dziwnych dźwięków, które nic mi nie mówią. Śmieszne wrócić do szkoły, gdy nie chodziło się do niej już tak dawno, zabawne na nowo uczyć się na pamięć, odrabiać zadania. Narazie najlepszym miejscem na naukę japońskiego jest pociąg, w weekend udało mi się nauczyć – prawie całej hiragany i liczebników.
Wróciłam, a tu obiadek czekał :) pranie i prasowanie zrobione, auto całe ;) Odwdzięczam się więc młodzieży i gotuję obiadek na jutro :) Kokardki makaronowe z tuńczykiem. Znowu prosto i nieskomplikowanie, szybko …

Przepis: 

makaron kokardki ugotowany wg przepisu
cebula
garść świeżej kolendry i bazylii
tuńczyk z puszki w kawałkach w oleju (odsączony)
łyżka pesto zielonego i pasty z suszonych pomidorów (może być świeży pomidor)
pół puszki groszku zielonego
ok. 10 dag parmezanu
pół opakowania śmietany

Smażymy cebulę, dodajemy zioła i sól pieprz, słodką paprykę, tuńczyka, groszek, pesto i pastę z pomidorów.  Po około 10 minutach dodajemy gorący ugotowany makaron i starty parmezan, mieszamy. Na koniec zalewamy śmietaną i dusimy jeszcze ok. 5 minut.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Lipiec 3, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: