Zupa meksykańska dla wegetarian


Nareszcie weekend i można coś pogotować :) Dawno nie gotowałam tej treściwej co prawda, więc może niekoniecznie letniej zupy, ale takie było zamówienie Julki :) Zupa równie dobrze smakuje z mięsem np. podsmażanymi małymi kawałkami piersi z kurczaka czy schabu, jak i bez niego. Jej sukces tkwi w zacierce i paście węgierskiej lub dla zwolenników pikantnych dań w paście chili np sambal oelek.

Przepis:

puszka pomidorów
koncentrat pomidorowy i np,. pasta chili lub pasta węgierska w tubce
ok. 1/3 opakowania zacierki
5 ziemniaczków pokrojonych na bardzo drobną kostkę
papryka pokrojona na drobną kostkę
pół puszki kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
cebula
por
wywar mięsno- warzywny
odrobina śmietany do smaku
przyprawy: ziołą prowansalskie, pietruszka, bazylia, papryka, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Do wywaru mięsno- warzywnego dodajemy po kolei: zacierkę i ziemniaki (one muszą się gotować trochę dłużej), paprykę, pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Na końcu pomidory i kukurydzę z fasolą. Ja oprócz czerwonej dodałam też trochę ugotowanej białej fasolki. Najlepiej przyprawić niepikantnie, a na stół dla chętnych podać pastę chili. Można posypać świeżą pietruszką :)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Lipiec 9, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: