Quiche ziemniaczano-porowy


Dzisiaj rano na śniadanie był quiche. Najpierw po kawałku, potem po drugim… Kalorie lecą, ale nie wzruszamy się za bardzo, bo: po pierwsze to weekend, więc odpust, po drugie niecodziennie robię ciasto kruche z nadzieniem i masą jajeczno- śmietanowo- parmezanową, a po trzecie każda z z nas dzisiaj „spali”- Julia w górach, a ja przy kiszeniu ogórków i japońskim :)

Uwielbiam wszystkie quiche, z nadzieniem pieczarkowym, pomidorowym, serowym, ziemniaczanym czy boczkowym…

Często więc goszczą na naszych stołach czy schodach ;)

Przepis:
Ciasto: 170 g mąki, jajko, łyżka wody (najlepiej ciepłej), 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, papryki i trochę rozmarynu. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15-30 minut.

Smażymy na oleju pora lub dwa z ziołami prowansalskimi i solą. Ścieramy na tarce ok 15 dag parmezanu (lub innego sera), dodajemy 2 jajka i 200 ml śmietany (np. 18%). Mieszamy wszystko.  Można dodać szczypiorek. Gotujemy ok. 5 sztuk ziemniaków. Ciasto Wałkujemy na formę, na to dajemy ziemniaki pokrojone na plastry, pora i masę z sera, jajek i śmietany. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Lipiec 10, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: