Zapiekanka z chipsami


Danie to równie proste do wykonania jak kanapka z masłem. No może z masłem i serkiem i pomidorkiem:) Przepis na zapiekankę zaczerpnięty z Pascala, uwielbiają go szczególnie dzieci, gdyż na wierzchu zapiekanki są zapiekane … chipsy.

Przepis:

opakowanie tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
1-2 pomidory obrane ze skórki
ok. 100g sera żółtego np. cheddar
czubata łyżka masła, łyżka mąki, 150 ml mleka (składniki na sos beszamelowy)
30g pokruszonych chipsów solonych (bez dodatków)
sól, pieprz, papryka słodka

Robimy sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy ok. 2-3 minut, tak aby nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając, aż sos zacznie się robić gęsty. Jeśli jest za bardzo wodnisty, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.  Do sosu wsypujemy odsączonego z tłuszczu tuńczyka, kukurydzę bez zalewy, doprawiamy. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę pieczeniową smarujemy masłem i układamy na niej plastry pomidora. Solimy i pieprzymy, wlewamy masę z beszamelem. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy pokruszonymi chipsami. Pieczemy ok. 20 minut.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Sierpień 21, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: