Krem z pomidorów


Sezon pomidorowy w pełni. Gdy za 1kg pomidorów płacimy niewiele ponad 1 PLN, żal nie ugotować zupy ze świeżych pomidorów. Zupa prościutka, ale smakuje idealnie. To już nie zwykła pomidorówka, ale wykwintny krem pomidorowy.

Przepis:
cebula i 2 ząbki czosnku podsmażone na oliwie
2 małe marchewki
bulion warzywny lub mięsny
1 kg pomidorów
kilka kromek pieczywa tostowego
przyprawy: oregano, świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru trzcinowego
śmietana kremówka

Gotujemy rosół (ja akurat z piersi z kurczaka) z 2 marchewkami. Do ugotowanego rosołu (bez piersi) dajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem. Rosołu nie powinno być za dużo- ok 1l wystarczy, inaczej zupa będzie zbyt wodnista. Pomidory zalewamy gorącą wodą na chwilę, a potem ściągamy z nich skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rosołu. Chleb tostowy kroimy na kawałki i wrzucamy do gotującej się zupy. Dodajmy odrobinę śmietany lub mleka -ok 100 ml. Przyprawiamy. Zupa powinna się pogotować jeszcze ok 15-20 minut, aż do rozgotowania się pomidorów. Gotową zupę odstawiamy na chwilę, aby lekko ostygła. Potem miksujemy na gładko. Podajemy z grzankami i z kleksem ze śmietany. Krem ma przepiękny, głęboki pomarańczowy (zupełnie nie wiedzieć dlaczego, przecież pomidory są czerwone) kolor.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Sierpień 28, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: