Lekki sernik jogurtowo-cytrynowy


Moja miłość do serników od lat powoduje, że sprawdzam różne przepisy na to ciasto. Był już sernik z serka philadelphia (najdroższy jaki robiłam), sernik  z sera i czekolady białej, ciemnej- gorzkiej, sernik z owocami, sernik z serka mascarpone, ale nigdy nie robiłam sernika z … jogurtu. Jogurt naturalny oczywiście, ale koniecznie grecki lub bałkański o stałęj konsystencji. Oprócz jogurtu, to cytryny nadają temu serniczkowi wyjątkowo letni i lekki smak.

Przepis:

400 g jogurtu bałkańskiego (ja dałam więcej- ok. 600 g czyli 1 i1/2 kubka)
4 jajka
100g cukru (może być cukier puder)
cytryna
3 łyżki mąki
odrobina soli

Cytrynę sparzyć i zetrzeć do miski skórkę cytrynową oraz wycisnąć sok (bez pestek). Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem. Białka posolić i ubić na sztywną pianę. Do żółtek z cukrem dodać jogurt, mąkę, zmiksować. Dodać ubite białka i lekko wymieszać.

Ciasto. przełożyć do niewielkiej tortownicy ok. 20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 50 minut. Ostudzić, wsadzić do lodówki. Podaję z lekko podgrzanymi konfiturami z czarnej porzeczki.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 3, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: