Szaszłyki drobiowe z grilla w sosie słodko- pikantnym


Grill to nie jest moje ulubione miejsce do przygotowywania potraw. Zbyt często są ciężkostrawne, przypalone lub niedopieczone. Do tego nie przepadam za zapachem palonych brykietów. Trzeba jednak przyznać, że spotkania przy grillu, posiłki na tarasie wynagradzają zapachy i zbyt twardy karczek :) Dlatego kupiliśmy grilla gazowego- bo nie śmierdzi, a na grillu robimy najczęściej ryby i kurczaka, bo trudne je spalić lub niedopiec.

Przepis na satays z piersi kurczaka

kilka piersi z kurczaka kroimy na dość grube pionowe paski- na ok. 3 sztuki  średniej wielkości pierś. Następnie  marynujemy je, zawsze lepiej dzień wcześniej, aby „przeszły” przyprawami. Marynata jest dość skomplikowana, ale warta skompletowania jej składników (taka ilość wystarczy on 6-7 piersi czyli ok. 20 szaszłyków):
2 gałązki trawy cytrynowej, papryczka chili lub odrobina chili, ząbek czosnku startego, łyżka utartego imbiru, skórka starta oraz sok z połowy limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyzka sosu rybnego, 1 łyżka cukru, pieprz świeżo zmielony. Trawę cytrynową ucinamy w ok. 1/3 wysokości i kroimy na drobne plasterki samą bulwę, mieszamy z resztą składników. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie- będzie łatwiej nadziewać sataye. Bierzemy jeden pasek i przekłuwamy go patyczkiem naprzemian osadzając na nim (ciężko to opisać, ale widać na zdjęciu:). Gotowe szaszłyki wkładamy i obtaczamy w marynacie. Wkładamy na noc do lodówki.

Sos słodko- kwaśny do satays:
na patelnię wrzucamy papryczkę chili lub przyprawę chili, 2 starte ząbki czosnku i łyżeczkę imbiru. Wlewamy 80 ml octu ryżowego i dodajemy 7 płaskich łyżek białego cukru, odrobinę soli. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut, aż zmniejszy swoją objętość. Ja dodałam jeszcze 2-3 plastry pomidora suszonego drobniutko pokrojone.

Reszta zależy już od Grill- mana :) czyli odpowiednie dopieczenie szaszłyków przez osobę obsługującą grilla. Podawane z sosem i np. tartą serową są prawdziwą ucztą dla podniebienia.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 8, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: