Torcik semifreddo


Torcik bardzo przypomina słynne tiramisu. Polecam go jednak szczególnie latem, bo podaje się go dość mocno zmrożonego. Najlepiej pasuje do niego mus truskawkowy,  ja akurat robiłam go z mrożonych, tegorocznych truskawek.

Przepis na roladę- torcik semifreddo:
opakowanie podłużnych biszkoptów
likier śmietankowo-kawowy Sheridan do nasączenia biszkotów, ale może być tez inny np. Amaretto
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki z otartej cytryny
odrobina olejku waniliowego
3 jajka
25 dag serka mascarpone
10 dag startej ciemnej, gorzkiej czekolady

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać, serek, olejek, skórkę cytrynową. Ubić białka na sztywno, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (tak , aby wystawał sporo za formę) układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy ją likierem, dajemy połowę masy i ścieramy czekoladę. Czynność tą powtarzamy jeszcze raz. Torcik powinien na wierzchu mieć startą czekoladę. Przykrywamy go papierem i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Tuż przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki (ciasto bardzo szybko się rozmraża) i kroimy na plastry. Podajemy z musem truskawkowym zrobionym z truskawek zagotowanych z odrobiną cukru i soku z cytryny. Aby mus była bardziej sztywny dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody. Zagotowujemy jeszcze raz. Można podawać do ciasta mus na ciepło, albo jak ktoś woli, aby cały deser był zimny poczekać aż mus wystygnie.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 9, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: