Zupa krem z buraków


Zupy kremy ostatnio są bardzo popularne. Ale mnie już się trochę „przejadł” krem z pomidorów, groszku czy pieczarek, a nawet z brokułów. Jakiś czas temu zjadłam w miłej restauracyjce w Wawie krem … z buraków. I tak mi się spodobał, że postanowiłam go zrobić sama. Buraki w ogóle są jednym z moich ulubionych warzyw, uwielbiam je za słodycz, którą w sobie mają. No i oczywiście te cenne składniki: potas, magnez, żelazo …

Przepis na krem z buraków:
1 kg świeżych buraczków, najlepiej z wiadomego źródła
1l rosołu (warzywnego lub mięsnego)
śmietana (do kleksa podczas podawania zupy)
przyprawy: czosnek, 3 łyżeczki cukru, ocet winny (ok. 1-2 łyżek), sól, świeżo zmielony pieprz
koperek

Buraki myjemy, ale nie obieramy, zawijamy w folię i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 h. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy (łatwo się oparzyć) i zdejmujemy folię. Obieramy ze skórki, kroimy na świartki. Buraki wrzucamy do gotującego sie rosołu i przyprawiamy. Można dodać jeszcze odrobinę ukiszonego barszczu czerwonego. Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę przestygnie i miksujemy na krem. Podajemy posypaną koperkiem z kleksem ze śmietany.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 12, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: