Tarta łososiowa-szpinakowa


Moje uwielbienie dla tart chyba prędko nie zniknie. Jest więc kolejna, tym razem z wędzonym łososiem i świeżym szpinakiem. Pyszniutka i do podania i na zimno i na ciepło. Przepis równie prosty jak na inne tarty, tylko w odróżnieniu od większości tart na słono, nie ma w niej sera, tylko sos beszamelowy.

Przepis

225 g mąki
150 g zimnego masła
1 jajko
sól

Ugniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki. W tym czasie płuczemy duże opakowanie świeżego szpinaku (bo skurczy nam się do małej garstki) i podsmażamy szpinak na masełku. Oczywiście szpinak bez czosnku się nie liczy, więc dodajemy 1 starty ząbek i solimy. Gdy szpinak „zwiędnie”, jest gotowy. Kroimy drobno duże opakowanie łososia wędzonego i robimy sos. Na patelnię dajemy ok 5 łyżek masła i mieszamy z 5 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy chwilę i wlewamy ok .1/2 litra mleka oraz 1/3 szklanki śmietany kremówki. Mieszamy, powinien nam się zrobić dość gęsty sos. Po lekkim wystudzeniu dodajemy jeszcze do niego jajko.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na formę do tarty posmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem, lub jak kto woli możemy wysypać groch (to po to, aby ciasto nie urosło) i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy i na ciasto dajemy szpinak, łososia, a na wszystko wylewamy sos beszamelowy. Można posypać lekko parmezanem i popieprzyć :) Spowrotem wsadzamy tartę do piekarnika na ok. 30 minut.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 16, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: