Papryki nadziewane


Dostałam kilka ślicznych, czerwonych i do tego polskich papryk. Szybko zabrałam się za nadziewanie ich, tak, żeby się nie zmarnowały. Znalazłam fajny przepis bez mięska i do dzieła :)

Przepis:

4 duże albo 5 średnich papryk z obciętym wierzchem, bez pestek
2 woreczki ryżu ugotowane
cebula podsmażona
ok. 20 dag podsmażonych pieczarek
ok. 10 dag ugotowanego zielonego groszku (lub z puszki)
4-5 łyżek białego sera
2-3 pomidory obrane ze skórki i podsmażone z pieczarkami i cebulą
przyprawy: sól, pieprz, dużo zielonej pietruszki (natki)
opcjonalnie świeża bazylia

Wydrążone papryki nadziewamy ryżem z pieczarkami, pomidorami, cebula, groszkiem i serem oraz przyprawami i ziołami. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do formy do zapiekania i podlewamy rosołem (może być z kostki). Zapiekamy ok. 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 19, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: