Penne z cukinią i serem pleśniowym


Makaron na obiadek. Do zrobienia w 10 minut, więc dla zapracowanych to idealny przepis. Robię go już od kilku lat i jeszcze się nie znudził. Można oczywiście robić wariacje na jego temat np. dodać mięsko. Ale taki prosty też smakuje nieźle.

Przepis:
opakowanie makaronu penne pszennego lub razowego
duża cukinia lub 2 małe
1-2 łyżki oleju (zależy od patelni)
cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka
opakowanie sera pleśniowego (jaki kto lubi)
pół opakowania śmietany 12%
trochę startego parmezanu

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek z przyprawami. Po chwili dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki cukinię. Smażymy aż cukinia „zwiędnie” . W tym czasie gotujemy makaron penne. Jeszcze ciepły wrzucamy na patelnię (najlepiej głeboką typu wok) i mieszamy. Na koniec dodajemy ser pleśniowy starty na tarce o grubych oczkach, parmezan na małych i śmietanę. Mieszamy aż sery sie rozpuszczą. Podajemy od razu. Można posypać jeszcze bazylią lub pietruszką zieloną.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 21, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: