Zapiekanka kalafiorowa wg Pascala


Sam Pascal, którego bardzo lubię i jako człowieka i jego osobowość i sposób gotowania, twierdzi, że ta zapiekanka to ukłon w stronę wegetarian. Pewnie tak jest, jednak nie odmówią zjedzenia jej także wielbiciele mięska. Sprawdzone i udowodnione :) Sama potrawa jest dość pracochłonna, szczególnie dlatego, że wymaga osobno ugotowania kalafiora i osobno ziemniaków, sporo też garnków pozostaje do umycia. Można jednak zrobić jej trochę więcej, wtedy wystarczy na 2 obiady, albo obiad i kolację na ciepło.

Przepis:
średniej wielkości kalafior
60 dag ugotowanych na pół- twardo ziemniaków
ok. 15 dag pomidorków koktajlowych
1 biała część pora
łyżka mąki
szklanka mleka
3-4 łyżki masła
pół pęczka natki pietruszki
ok. 15 dag sera żółtego (najlepiej wyraźnego w smaku)
sól, pieprz, słodka papryka

Na głębokiej patelni (może być wok) roztapiamy masło i wrzucamy pokrojonego pora. Solimy. Gdy por trochę się podsmaży dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, tak, aby nie było grudek. Do tego wsypujemy pomidorki (przekrojone na połówki), plastry ugotowanych ziemniaków i części ugotowanego kalafiora. Chwilę smażymy, potem wlewamy powoli mleko, aż potrawa się zagęści. Na koniec wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wylewamy zawartość naszej patelni. Na koniec posypujemy zapiekankę startym serem i zapiekamy ok. 15025 minut w 200 stopniowym piekarniku.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Wrzesień 27, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: