Ciasto ze śliwkami i kruszonką


Śliweczki kuszą w każdym warzywniaku, więc po serniku czas na prawdziwe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sekret tego ciasta to oprócz owoców masa budyniowa o smaku waniliowym. Ciasto znika bardzo szybko, na szczęście udało się zrobić zdjęcia ostatnim kawałkom. Wczorajsze gnocchi ze szpinakiem niestety nie zdążyło się sfotografować, nad czym bardzo ubolewam. Nie ma wyjścia, trzeba je będzie zrobić jeszcze raz :)

Przepis na ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50g cukru pudru
150 g masła
jajko

Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1/2 h. W tym czasie robimy krem: gotujemy 250 ml mleka (1 szklanka) z cukrem waniliowym. W misce ubijamy 3 żółtka i 50g cukru pudru. Dodajemy po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej.  Do gotującego się mleka na małym ogniu wlewamy masę jajeczną i intensywnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy masa zgęstnieje jak budyń wyłączamy.

Na tortownicę o średnicy ok 30-40 cm rozwałkowujemy ciasto z lodówki i przekłuwamy je widelcem w kilkunastu miejscach, aby nie urosło. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 25 minut. Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy krem budyniowy, a na niego układamy gęsto śliwki bez pestek (otworkami do góry). Przygotowujemy kruszonkę: palcami rozdrabniamy w misce 100g wiórek kokosowych, 50g cukru pudru, 125g masła, 100g mąki pszennej i 50g mąki ziemniaczanej. Gdy powstanie kruszonka wysypujemy ją na śliwki. Ciasto jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na ok 35 minut (temp. 180 stopni). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Październik 2, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: