Twarogowe kuleczki z bazylią


14 urodziny to poważna sprawa. Przygotowania zaczęłam więc miesiąc wcześniej, wymyślając menu na tą uroczystość. Z reguły powtarzam kilka „sztandarowych” przekąsek jak np. tartaletki z porem czy sałatka z buraków. One nigdy nie zostają w lodówce na później. Z nowych przekąsek (takich na jeden kęs) zrobiliśmy kuleczki serowe. Oczywiście nie było deka mięsa, 11 potraw z warzywami: porem, dynią,cieciorką, szpinakiem, burakami, brokułami i oczywiście z rybą. Jeszcze raz udowodniliśmy, że bez mięska przyjęcie też jest udane, a potrawy znikają w okamgnieniu…

Przepis:
kostka sera białego (najlepiej tłustego)
2-3 łyżki smietany
suszone oregano, sól, pieprz
połowa pęczka bazylii drobno pokrojonej
Wyrabiamy masę i wstawiamy do lodówki. Na 2 talerze wysypujemy słodką mieloną paprykę i czarny sezam. Ze schłodzonej masy robimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.  Kulki obtaczamy w papryce i sezamie. Każdą kulkę zawijamy w 2 liście bazylii. Układamy na talerzu (najlepiej białym), dekorujemy oliwą, octem balsamicznym, papryką i czarnym sezamem.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Październik 9, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: