Babeczki z ziemniaków z nadzieniem z łososia


Kolejny przepis z uroczystości urodzinowej, nowy, podany jako tzw. przystawka :) Sprawdził się i smakował, więc dzielę się nim ze znajomymi i nieznajomymi:) Podawałam go z sałatką z sosem bazyliowym, nastepnym razem podam ten przepis. Szkoda tylko, że bakłażan nadziewany kurkami zjadł się,  zanim go sfotografowaliśmy :(  Trzeba go będzie jeszcze raz powtórzyć, na szczęście kurki w zamrażarce jeszcze są.

Przepis:
5 dużych ugotowanych na średnio miękko ziemniaków (al dente)
jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce (grube oczka) i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy masę ręką w misce. Do kokilek posmarowanych oliwą lub masłem nakładamy garść masy i lepimy ładnie w miseczce coś na kształ łódki. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut (w 180 stopniach)
Farsz:
5 jajek ugotowanych na twardo
3 ogórki konserwowe lub kiszone
plaster wędzonego pokrojonego łososia
1/2 papryki drobno pokrojonej
Kroimy drobno białko z jajek, do tego dodajemy pokrojone ogórki i łososia oraz paprykę i żółtka. Doprawiamy do smaku i dajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy. Ciepłe łódki z ziemniaków wyjęte z kokilek nadziewamy.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Październik 10, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: