Trufle czekoladowe białe i brązowe


Trufelki to małe conieco na jeden kęs, gdy masz ochotę na coś małego i słodkiego. Ładnie udekorowane i zapakowane mogą być smakowitym prezencikiem na urodziny, dzień Ukochanej czy Ukochanego… Do środka można dać orzecha laskowego albo migdała bez skórki albo kawałek śliwki suszonej. A obtaczać można w czym się chce np: w wiórkach kokosowych, rodzynkach,  płatkach migdałowych, perłowej posypce cukrowej, mieloncyh orzechach, kakao. Ważne, aby je zrobić dzień wcześniej i przechować przez noc w lodówce, aby masa dobrze stężała.

Przepis:
20 dag czekolady białej lub ciemniej (jak ktoś woli mniej słodkie to może być gorzka)- 2 tabliczki
200 ml śmietanki kremówki ubitej
pół kostki masła

Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej czyli na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę z czekoladą połamaną na kawałki. Mieszamy, aż czekolada zrobi się płynna. Dodajemy masło, aż się rozpuści. Do masy lekko przestudzonej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Wystudzoną masę dajemy na noc do lodówki. Gdy masa stwardnieje robimy z niej małe kulki i obtaczamy w czym lubimy, dajemy na papierowe papilotki. Przechowujemy w lodówce.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Listopad 7, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: