Krewetki w sosie słodko kwaśnym


Krewetki to ryba czy frutti di mare ? Bez względu na to co to jest, dobrze zrobione krewetki potrafią „położyć na łopatki” rybkę, choćby ze względu na brak ości. Najlepsze- oczywiście królewskie. Leżały sobie spokojnie w zamrażarce i machały ogonkami, więc w końcu się nimi zajęłam.

Przepis:
małe opakowanie krewetek królewskich
1/2 czerwonej papryki
mała marchewka
czosnek
imbir świeży lub w proszku
odrobina chili

Na niewielkiej ilości oleju w woku podsmażamy starty czosnek z imbirem i chili (może być odrobina świeżej papryczki chili). Po chwili dodajemy romrożone krewetki lekko posolone. Smażymy kilka minut, aż zrobią się różowe. Przesypujemy na talerz krewetki  z przyprawami, a na wok dajemy pokrojoną na małe paseczki marchewkę i paprykę. Możemy dodać jeszcze odrobinę oleju, jeśli krewetki wypiły cały ;) Do podsmażonych warzyw wlewamy łyżkę sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego i łyżkę ketchupu. Doprawiamy łyżeczką cukru trzcinowego. Gdy wszystko się poddusi wlewamy ok. pół szklanki bulionu wymieszanego z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wtedy dorzucamy też krewetki odłożone na bok. Gotujemy ryż. Podajemy razem, można posypać odrobiną szczypiorku.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Listopad 8, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: