Sałatka z granatem i sokiem z pomarańczy


To taka zimowa wariacja na temat sałatki. Gdy nie ma świeżych owoców i warzyw, tylko te importowane, można w ten sposób przypomnieć sobie delikatny smak sałatki letniej. Granaty są bardzo słodkie i mają wspaniały sok, który zresztą wspaniale barwi ubrania :) Natomiast orzechy nerkowca, albo po prostu ziemne, prażone na patelni dodają tej sałatce ostrzejszy smak. Potrawa nadaje się na przyjęcia, ważne aby ją zrobić tuż przed podaniem.  

Przepis:
sałata lodowa
rucola (polecam gotową mieszankę sałat z rucolą)
ser mozarella
pestki  granatu
prażone orzeszki nerkowca lub ziemne (ok. 1/2 szklanki)

Sos: sok z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, cukier

Na sałatę i rucolę dajemy podprażone na patelni (bez tłuszczu) orzechy, pestki granata, kawałki mozarelli i zalewamy sosem. Sos najlepiej zrobić w słoiczku, zakręcić go dobrze i wstrząsać aż składniki się połączą.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Grudzień 14, 2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: