Sałatka z granatem i sokiem z pomarańczy
To taka zimowa wariacja na temat sałatki. Gdy nie ma świeżych owoców i warzyw, tylko te importowane, można w ten sposób przypomnieć sobie delikatny smak sałatki letniej. Granaty są bardzo słodkie i mają wspaniały sok, który zresztą wspaniale barwi ubrania :) Natomiast orzechy nerkowca, albo po prostu ziemne, prażone na patelni dodają tej sałatce ostrzejszy smak. Potrawa nadaje się na przyjęcia, ważne aby ją zrobić tuż przed podaniem.
Przepis:
sałata lodowa
rucola (polecam gotową mieszankę sałat z rucolą)
ser mozarella
pestki granatu
prażone orzeszki nerkowca lub ziemne (ok. 1/2 szklanki)
Sos: sok z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, cukier
Na sałatę i rucolę dajemy podprażone na patelni (bez tłuszczu) orzechy, pestki granata, kawałki mozarelli i zalewamy sosem. Sos najlepiej zrobić w słoiczku, zakręcić go dobrze i wstrząsać aż składniki się połączą.