Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Sałatki warstwowe mają to do siebie, że znakomicie wyglądają w przeźroczystym naczyniu typu miska, a do tego trzeba im dać kilka godzin na tzw. „przegryzienie się” składników. Ta żółta sałatka, żółta, bo ser żółty, kukurydza jest żółta i żółtko jest żółte :) ma intensywny smak, więc nie należy jej podawać np do mięsa czy potraw, które same w sobie mają wyraźny smak. Ale do wędlinki np. na święta Wielkanocne pasuje akurat.
Przepis:|
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka tuńczyka w oleju (odsączyć olej)
puszka kukurydzy (też odsączamy z zalewy)
cebulka (może być biała sparzona albo czerwona)
pieprz
majonez
20 dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (obojętnie jakiego)
natka pietruszki

Nacinamy obrane ze skorupki jaja i wyciągamy delikatnie żółtko, które odkładamy na bok. Kroimy białka na drobno i jest to nasza pierwsza warstwa. Druga to kukurydza. Trzecia to majonez (smarujemy majonezem kukurydzę). Czwarta to cebulka drobno pokrojona. Piąta – pieprz- najlepiej świeżo zmielony. Kolejna to ser żółty starty. Siódma to tuńczyk. Ósma majonez.  I ostatnia (moja ulubiona) to pokruszone w rękach żółtka. Wszystko wyrównujemy i jeszcze posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Spokojnie dajemy jej kilka godzin, a nawet całą noc w lodówce. Aż skruszeje :)

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Styczeń 19, 2012.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: