Zimowa caprese


Zimowa wersja caprese z burakami przypadła mi do gustu nawet bardziej, niż ta z pomidorami. Aby tradycyjna caprese była naprawdę smaczna, pomidory muszą być naprawdę dobre, co nie tylko w zimie bywa trudne do zrealizowania. A buraczki pyszne zawsze, i o każdej porze. Jest to trochę bardziej pracochłonna przystawka, gdyż trzeba wcześniej upiec buraki, ale poza tym efekt warty ich upieczenia.

Przepis:
– 2-3 buraki nieobrane upieczone w folii w piekarniku w 200 stopniach (około 1 h)
-2 mozarelle
-bazylia

Sosik: łyżka soku z cytryny, 3- 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka miodu, pół ząbka czosnku startego, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Ucieramy sos.
Obieramy upieczone buraki ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy na zmianę pokrojoną na plastry mozarellą. Polewamy sosem i dekorujemy bazylią.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Luty 6, 2012.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: