Rożki ze szpinakiem i konfiturą gruszkową


Szpinak, nawet ten mrożony odpowiednio doprawiony jest moim faworytem wśród warzyw. Zimą czy latem uwielbiam go pod każdą postacią: jako zupka, farsz do lazanii czy zapiekanki, sos, sałatka. Pamiętam tylko jakie wielkie było moje zdziwienie, gdy po raz pierwszy robiłam świeży szpinak w liściach. Opakowanie całkiem spore- jakieś 400 g, a na patelni po minucie zrobiła się z niego niepozorna kupka :) Dlatego czasem wolę kupić mrożony, najlepiej w liściach, gdyż nie przechodzi takiej metamorfozy. Szpinak uwielbia czosnek, sól, curry, a także wszelkie rodzaje serów: od fety, przez pleśniowy, topiony, a nawet zwykły twaróg. Dlatego rożki z nadzieniem szpinakowym posmakowały wszystkim gościom :)
Do rożków zrobiłam na szybko mus gruszkowy, gotując kilka gruszek z cukrem około godziny. Można też kupić gotową konfiturę, będzie szybciej.

Przepis:
opakowanie ciasta francuskiego
gotowe ciasto francuskie opakowanie szpinaku (ok 250g)
pół opakowania sera feta (ok 100g)
pół opakowania sera ricotta lub mascarpone (ok 100g)
przyprawy: sól, pieprz, curry, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, natka pietruszki

Podsmażamy na patelni szpinak z przyprawami. Jeśli puści dużo wody, najlepiej go odcedzić. Lekko ostudzony mieszamy z serami. Rozwałkowujemy ciasto francuskie i wykrawamy krawaty, na których kładziemy nadzienie, sklejamy w rożki. Można posmarować lekko oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 200 stopni 15-20 minut. Podajemy z konfiturą gruszkową.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Luty 7, 2012.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: