Risotto z krewetkami


Gdy mam pół godziny na zrobienie obiadu risotto jest świetnym daniem. Wystarczy ryż abrorio (specjalny ryż do risotto), bulion, woda, parmezan lub inny ser żółty twardy np. oscypek, zielona pietruszka lub bazylia. Do ryżu można dodać wszystko: od ryb, owoców morza, przez mięso, po warzywa np.: cukinię, bakłażana, suszone pomidory, karczochy czy dynię. Tak więc risotto może być z wszystkim co akurat mamy w lodówce,  a nie wiemy do czego wykorzystać.

Przepis:

opakowanie  ryżu abrorio
około 1,5 litra warzywnego wywaru (może byc też z kostki)
cebulka, 2 ząbki czosnku
1-2 łyżek oliwy, odrobina masła
sól, pieprz
natka pietruszki
opakowanie krewetek Black Tiger( ok 259 g)
trochę startego parmezanu
3 łyżeczki przecieru pomidorowego (u mnie przecier domowy)
Na oliwie podsmażamy cebulkę pokrojoną drobno i starty czosnek. Dodajemy krewetki. Smażymy kilka minut. Wsypujemy ryż i zalewamy połową bulionu. Zmniejszamy ogień i raz na jakiś czas mieszamy, aż ryż wchłonie wodę. Wtedy wlewamy drugą połowę płynu i przyprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy. Ryż powinien znowu wchłonąć wodę. Sprawdzamy czy jest wystarczająco miękki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą i pozwalamy mu dojść na małym ogniu. Na koniec mieszamy ze startym parmezanem. Można posypać natką pietruszki.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Marzec 11, 2012.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: