Krem z kukurydzy


Tą zupę robiłam pierwszy raz, ale warto próbować nowych smaków. Zwłaszcza, że bardzo lubię kukurydzę. Teraz można kupić fajne,  lekko podgotowane i próżniowo zapakowane kolby kukurydzy w Lidlu. Polecam, bo są naprawdę pyszne i do jedzenia i na grillu (wystarczy je lekko posmarować sosem sojowym i podawać z masełkiem pietruszkowym) i wreszcie do zupy. Zupę- krem z kukurydzy można też zrobić z kukurydzy w puszce.

Przepis:

Ugotować rosołek na mięsie i warzywach lub rosołek z kostki i warzywa takie jak: pietruszka, seler, marchew, cebula lub por. Do rosołku wrzucamy 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę i dalej gotujemy. Następnie wyjmujemy por, seler i pietruszkę i wrzucamy kukurydzę (same nasiona). A jeśli jest to kukurydza w puszce wlewamy razem z zalewą. Gotujemy i doprawiamy: solą, pieprzem, papryką słodką, imbirem w proszku lub świeżym, gałką muszkatołową, 3 startymi ząbkami czosnku. Możemy sobie pozwolić na ostre przyprawy, gdyż sama zupa jest raczej mdła. Na koniec dodałam trochę śmietanki do kawy oraz 1/3 sera feta (spokojnie może być tzw. bałkański z Lidla) oraz wrzuciłam kilka listków świeżej bazylii. Można polać odrobiną oliwy. Ostudzoną zupę zmiksowałam.  Podać z tostami lub z grzankami.

~ - autor: not a luxury holiday w dniu Maj 23, 2012.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: